Вступ до email розсилки
В даній статті розказано, як легко і просто у великих кількостях відправляти листи на безліч email адрес, тобто здійснювати email розсилку. Просвітити деякі нюанси інтернет етики, особливості розсилки, простоту здійснення і безмежні можливості, робочі приклади email розсилки, позитивні і негативні сторони масової email розсилки і розглянемо самий резонансне питання - матеріальні витрати.

Ми не будемо заглиблюватися, в незрозумілі для простого користувача подробиці: процесу e-mail розсилки, e-mail протоколів, SMTP, POP, IMAP, в роботу проксі серверів, хостингів і програм розсилки пошти. Розповімо на звичайному мові, що таке спам і як з цим боротися, як можна «зловити спамера за ніс», чому листи приходять в спам і як зробити НЕ спам розсилку? Торкнувшись до повного просвітлення кожен яке Вас цікавить ...

Що таке email розсилка і спам, відмінності?

Email розсилка - це процедура масової розсилки пошти на велике число email адрес, що не вимагає щоразу створювати новий лист, вводити адресу і жати кнопку «відправити». Забивши повідомлення в динамічний шаблон один раз, воно «розлетиться» всім адресатам. Погодьтеся, дуже зручно. Саме через зручності, email розсилка листів користується величезним попитом і високо цінується в Інтернеті.
Запрошуємо, тренінги продаж по телефону в Києві та Вінниці.

Спам - це скоріше статус вхідного листа. Це небажана пошта, яка прийшла на ящик і, як правило, містить інформацію рекламного характеру. Статус спаму письму, надає поштовий сервер, простіше кажучи Ваш ящик. Для поглиблення, варто копнути в сторону організації підписки відвідувачів на сайті.

Масова email розсилка призначена для отримання Доходу будь то матеріального чи духовного. Коли Дохід обопільний - це є "біла" email розсилка, коли Дохід отримує тільки автор масової розсилки пошти - це є спамерство. Але головна відмінність - спам приваблює відвідувачів, а біла e mail розсилка передплатникам, їх утримує. Розібравшись в поняттях, йдемо далі ...

Позитивні і негативні сторони розсилки.
Масові розсилки email листів на поштові ящики володіє рядом неперевершених достоїнств. Головне з яких - зручність і мінімальні тимчасові витрати. Розглянувши email розсилку, як предмет інтернет маркетингу, проявляється ще цілий ряд незаперечних привілеїв:

 - Величезне, цілеспрямоване інформування користувачів по e mail;
 - Значний приплив відвідувачів в сферу діяльності автора розсилки;
 - Компетентність, своєчасність оповіщення, для задоволення потреб передплатників;
 - Для спамерів, будучи трохи не еволюціонувала понятті інтернет етика, егоїстично і ясно - залучення клієнтів, звідси все зводиться до одного - Дохід (матеріальний);
 - Індивідуальний підхід до кожного абонента, email розсилка з динамічним шаблоном (про це трохи нижче);
 - Малозатратного і необхідність мінімуму знань;
 - Залучення уваги клієнтів виключно до мого повідомлення. На противагу розміщення оголошень на дошках оголошень;
 - Формування, утримання, оновлення клієнтської напрацювання (бази клієнтів);
 - Прочитання усіма клієнтами Вашого повідомлення на протязі 3 днів.

 З негативних моментів можна виділити наступні:
 - Пакетний приплив. Зацікавлені користувачі будуть приходити «пачками» на Ваше повідомлення і тільки після проведення розсилки.
 - Необхідність періодично виробляти email розсилку;
 - Для здійснення email розсилки, необхідна попередньо напрацьована база email;
 - В деяких випадках - можливість бути забаненим.

Об'єктивно зваживши вийшов результат, напрошується один висновок - розсилка по електронній пошті необхідний інструмент!

Як самому здійснити масову розсилку?
Процес розсилки email листів по поштових скриньках, організувати зовсім не важко. Давайте запитаємо ... Що нам потрібно? Потрібні - дешевизна (безкоштовність), простота, зручність, якість. Виходячи їх цих потреб, є три відповіді на питання, як створити розсилку:

Перший варіант
Почнемо з найпростішого варіанту виконання email розсилки - розсилка пошти за допомогою програм розсилки пошти. Не важко здогадатися, що потрібно напрацювати базу адресатів шляхом підписки на сайті, знайти програму розсилки, скачати собі, встановити, забити текст листа, розіслати. В принципі все зрозуміло, акцентувати увагу тут не будемо на відміну від наступних двох варіантів.

Другий варіант
Масові розсилки по Україні, пошти зі свого веб-сайту. Досить простий, не витратний варіант. Дивіться: Є сайт розміщений на віртуальному хостингу (чужий комп'ютер, який дозволяє розмістити на ньому сайт), є підтримка PHP (мова програмування) - є все що потрібно! Просто залишиться зробити сторінку з розширенням .php, наприклад send.php, яка буде розсилати листи хостингу за допомогою функції mail () PHP-мови.
Знову заливаємо на хостинг і запускаємо http: //www.Ваш_сайт.ru/send.php. Всіх адресатів, прописуємо в дужках array через кому в лапках. Число їх не обмежена. Все готово і прекрасно працює! На цій функції тримаються всі онлайн сервіси масової розсилки email повідомлень.

Те що ми зробили, називається php розсилка email повідомлень. Перш ніж використовувати email розсилку через скрипт, давайте прочитаємо розділ нижче ...

На жаль, в наш час одного скрипта розсилки листів не достатньо, при такому здійсненні розсилки, є маса підводних кам'яній. Ми не можемо, не попередити Вас про серйозні факторах заважають проводити email розсилку. Нижче описані моменти, які можуть пустити на смарку, всі розпочаті справи ...

Поняття спам бази.

В мережі інтернет працює безліч спам баз. Називаються вони по різному: "Dns blacklists", «Чорні списки IP», «Ip blacklists». Їх основна робота полягає в перевірці IP адреси відправника або тексту листа. Якщо масова відправка листів не відповідає їх вимогам, то Ваш IP адреса буде занесений в цю базу. Якщо Ваш IP присутній в такій базі, то розсилаються повідомлення доставлятимуться, в спам або не доходить зовсім. Кожен поштовий сервер використовує сторонню, або свою спам базу. Працюють ці сервера на наступних принципах:

Відсіювання по IP адресою відправника і частоті відправки.

Даним способом фільтрації займаються поштові сервера вхідної та вихідної пошти (наприклад @ yandex.ru або @ mail.ru) і плюс до того, багато інтернет провайдери тобто оператори надають послуги доступу в інтернет. Кожен лист, при відправці, має в собі IP відправника (IP Вашого комп'ютера або IP хостингу) на основі чого і відбувається відбір.
Ось принцип відбору:

Email розсилка за допомогою програми масової розсилки. Ви відправляєте багато листів однакового змісту на різні адреси. Даний лист перевіряється інтернет-провайдером. При значній частоті відправки, провайдер може просто закрити Вам доступ до мережі, порахувавши Вас спамером. Т.к. не всі провайдери перевіряють вихідні дані з Вашого комп'ютера, відправлений лист приходить на поштовий сервер, де він, в свою чергу, перевіряє IP відправника і зміст листа в чорному списку, в добавок по швидкості відправці листів. Як тільки він знаходить такий самий IP адреса або текст, або частота доставляння листів велика, лист набуває статус «спам», або за рішенням поштовика лист зовсім не доставляється абоненту. Простіше кажучи, занести (забанити) IP свого комп'ютера виробляючи розсилку пошти програмою можна при великій частоті розсилки і (або) однаковому зміст листа.

Email розсилка з хостингу функцією mail () на PHP. На віртуальних хостингах, як правило встановлено ліміт по частоті відправки листів, числу листів, іноді по навантаженню процесора. За частотою, ліміт приблизно 1 лист в 0.4 сек., По числу - 1000 листів на годину, по навантаженню процесора - 3-5%. Масово розсилаючи листи з хостингу, фільтрацію листів спочатку робить сам хостинг відправник. Вичерпавши ліміт, перевищивши частоту розсилки або навантаження процесора більше допустимої, поштове повідомлення просто не відправляється, а Ваш хостинг акаунт може бути заблокований з причини спаму. Погодьтеся не дуже приємно! Якщо перший «рівень захисту» успішно пройдений, після виконання порад роз'яснених нижче, потрібно подолати другий бар'єр - перевірку поштовими серверами, приймаючих листів. Тут знову ж таки, перевіряється IP хоста або текст листа по чорному списку. Про це ми говорили Вище.

Поверхнево знаючи принцип, перейдемо до практичних порад масової розсилки всупереч фільтрам.

Як здійснити масову розсилку і не потрапити в спам базу. Що б не потрапити в blacklists, потрібно дотримуватися таких вимог:

 - Розсилати листи, як правило, не частіше 1 лист в 0,4 сек. з однієї IP;
 - При відправці моноконтентного листи не більше 400 шт. на один поштовий сервер на годину;
 - Використовувати проксі сервер для відправки, тобто міняти IP відправника;
 - Додавати унікальний текст в кожен лист;
 - Використовувати абузоустойчівий хостинг для розсилки, хостинг, який Вас не заблокує при перевищенні лімітів;
 - Обговорити умови розсилки з Інтернет-провайдером або адміністрацією хостингу;

Не варто лякатися цих вимог, т.к. вони не строго обов'язкові. Це ідеальність при проведенні масової розсилки.
Приклад для довідки до вищесказаного:
Користуючись поштовим сервером @ mail.ru, багато користувачів задаються питанням: «... чому лист не приходить ...». Це якраз завдяки їх через чур хорошому фільтру вхідної пошти, який не просто змінює статус на «спам», а не доставляє лист. Для перевірки правдоподібності даних тверджень спробуйте ввести в пошук фразу на подобі «... на mail.ru не доходять листи ...» і після «... на yandex.ru не доходять листи ...». Результатів пошуку з другим значенням не буде взагалі!

Третій варіант
Третій спосіб здійснення email розсилки листів різниться від перших двох - це розсилка веб-сервісами. У веб сервісів є безліч переваг і боротьба за непопадання в спам базу, давно ними виграна.

 - Необмежена розсилка;
 - Анонімна відправка листа або відправка від чужого імені;
 - Будь контент повідомлення;
 - Доставлення листів не спамом;
 - Розсилка по Вашим базам e-mail адрес;
 - Розсилка від різних IP;
 - Додавання унікальності в текст письма;
 - І безліч ін. Достоїнств. Візьмемо на прикладі вставку унікальності в текст:

Уявіть, що лист отправляемое адресатам, буде не моноконтентним (однаковим для кожного отримав), а що містить унікальний текст, наприклад імені та прізвища передплатника - це вже професіоналізм розсилки, нехай і розсилка посилань! Такий лист, отримане адресатом, буде прочитано «ближче до серця», ніби Ви відправили лист особисто і з ним «розмовляєте» - імідж індивідуального підходу. Зрозуміло, що такі листи цінуються набагато вище. І це можливо !!!

У зв'язку з великою конкурентностью, масова відправка листів, за допомогою онлайновскіх сервісів, стала досить дешевою послугою. Наприклад, ось така вартість, з гарантією, що лист буде доставлено.

З мінусів. Деякі сервіси, які зберігають Вашу базу передплатників, тобто email адреси, можуть використовувати ці адреси під обстріл спамом або просто продають їх, як бази e-mail адрес. Стає все прозоро, коли після партії незаконного спаму на пошту передплатників, вони починають відписуватися або просто міняють e-mail адресу, а Ви все одно розсилаєте листи на старі e-mail не знаючи змін. Ефективність Ваших зусиль падає, власне і дохід !!! Щоб не потрапити до нещасливим сервісів, використовуйте онлайн сервіси розсилки листів, на яких використовуються Вами e-mail видаляються після розсилки.

Прекрасно розуміючи, що багато хто ставиться до таких сервісів з недовірою в плані витрат, опишемо матеріальну точку зору.

Матеріальний питання масової відправки листів на email адреси передплатників
Прикинути в думці і вибрати найкращий Варіант не важко. Давайте разом ... Розсилаючи першим варіантом, тобто програмою розсилки з комп'ютера, через досить маленький проміжок часу Ваш IP вирахують і додадуть в спам бази. Для усунення даної проблеми необхідно почати користуватися проксі сервером. Їх дуже багато в мережі, і знайти можна просто через пошук ввівши фразу «безкоштовний проксі сервер», тільки IP безкоштовних проксі давно вже додані в спам бази, тому що Ви не перший прийшли до такого рішення. Використовувати платний? Їх вартість близько 10 $ / міс. IP якого, також через більш довгий проміжок часу, буде додано до спам бази завдяки Вашій розсилці. Міняти проксі в середньому доведеться 2 рази на місяць. Тобто 20 $ або 580 руб., З умовою, що тексту Вашого листа немає в спам базах. І знову ж, м'яко сказати, це проблеми і час.

Відправляючи з хостингу, грошові вкладення такі ж як і в абзаці вище. Тільки Ви ризикуєте IP адресою всього хостингу і можливістю бути заблокованим. Принцип залишається той же - або купувати проксі, або виділений IP - що так ж, не надовго. Або купувати крім домену, абузоустойчівий хостинг для розсилки - але коштують вони скажених грошей, навіть не будемо розглядати.

Крайній варіант - розсилати від веб-сервісів, де відсутні всілякі проблеми пов'язані зі спам базами, зміною IP і т.п. Вартість послуг різниться, але в усередненому варіанті, масове сповіщення клієнтів буде обходитися в 500 р. за місяць. На таких сервісах всі питання зі спам базами давно вже вирішені, майже завжди маються програма знижок і багатофункціональність відправки.

Відкинувши упередженість і подивившись об'єктивно, не важко вибрати найкращий варіант масової розсилки e-mail листів на поштові адреси. Зрозумівши вище викладене, зануримося в тактовність і сумлінність оповіщення передплатників.